Ei enää levyjä
Voimakkaalla lobbauksella läpi runnottu tekijänoikeuslain uudistus on saanut monet boikotoimaan virheellisesti CD-levyinä myytävien kopiosuojattujen äänitteiden ostamista tai jopa kaikkia ÄKT:n jäsenyritysten kustantamia levyjä.
Hiljattain jopa paperilehtien palstoille asti pääsi uutinen, joka kertoi Sonyn uuden sukupolven kopiosuojauksen asentavan käyttäjän tietokoneelle salaa haittaohjelman, minkä seurauksena koneeseen voi tulla tätä hyödyntäviä viruksia (joista ensimmäiset leviävät jo verkossa). Nyt jopa Wired-lehti, joka on yksi maailman merkittävimmistä it-alan julkaisuista, kehottaa boikotoimaan Sonya.
Okei, boikotoin mielelläni itsekin kun kyse on sentään sananvapaudesta. Mutta mitä ostaa boikotoitujen tuotteiden tilalle? Boikottihan toimii vain jos kulutuksen painopiste siirtyy.
Itse aion ostaa digitaalista musiikkia. Koska iTunes on ainoa toimiva ja valikoimaltaan ylivertainen verkkomusiikkikauppa, tulen todennäköisesti ostamaan jatkossakin suurimman osan musiikistani sieltä. Tämä on sikäli mielenkiintoinen valinta, että iTunesista ostettu musiikki on kopiosuojattua. Erona vaan on se, että käyttäjä tietää sen ostaessaan ja säännöt ovat alan reiluimmat. Jos kopiosuojaukset tökkivät vastaan, ne voi (omaa käyttöä varten) ohittaa yhtä helposti kuin CD-levyllä olevat, mutta vieläkään ei ole tullut ostettua mitään rikkinäistä kuten kopiosuojattujen levyjen tapauksessa. iTunesin musiikin voi polttaa CD:lle ja jakaa usean koneen keskan – se on toimiva järjestelmä. Ainakin minulle.
Webistä toki saa ostaa myös suojaamatonta musiikkia. Tärkeintä ei olekaan se mistä ostaa vaan se, että muuttaa kulutustottumuksiaan. Toivottavasti meitä on riittävästi.
Tästäkin aiheesta, muuten, keskustellaan Satumaassa.