Operaatio takinkääntö
Olen kieriskellyt Arjen kasvukipujen kanssa jo pitkään. uusi alku johti Arjen lopulta nykyaikaan. Kun vuonna -97 aloittelin web-julkaisua kaikki oli tapana tehdä käsin. Muutamaa vuotta myöhemmin Arjen syntyessä tarjolla oli jo kaikenlaisia työkaluja julkaisun avuksi, mutta useimmat niistä rajoittivat julkaisun tapaa tai muotoa. Vielä nykyäänkin lähes kaikki julkaisualustat rajaavat julkaisun muodon hyvin tiukkaan kuosiin, mikä tekee niiden jäljestä tylsää ja kaavamaista. Elämä ei koskaan ole niin tarkoin rajattua eikä sen dokumentointi liian kapeaan muottiin ole koskaan tuntunut houkuttelevalta.
Itseasiassa kun blogit alkoivat yleistyä, halusin ponnekkaasti erottaa tämän sivuston ja erityisesti Arjen blogeista, koska silloin ne tuntuivat sisältönsä ja monesti webin filosofiasta piittaamattoman julkaisutapansa vuoksi kaiken sen vastaiselta mihin Arki oli aina perustunut. Halusin entistä tietoisemmin jatkaa Arjen julkaisua käsin ja poistin Arjen myös blogilistalta saadakseni lisää hajurakoa näihin harhaoppisiin.
Viimeisten parin vuoden aikana erityisesti avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmien huikea kehitys on saanut wanhan kehäraakin pohtimaan miten noiden ideoiden hedelmiä saattaisi soveltaa myös Arkeen. Mikään valmis järjestelmä ei suoraan Arjen julkaisuun kuitenkaan sovi, sillä jo pelkästään muodon puuttuminen ja merkintöjen URL-osoitteiden vapaus on jotain mistä parhainkaan tarjolla oleva järjestelmä ei selviä kunnialla. Varsin pitkän puntaroinnin päätteeksi, perusteellisen kartoituksen ja suunnittelun jälkeen päätin lopulta tehdä niin kuin on opetettu: jos työkalua ei ole, se tehdään itse.
Arkea päivitetään tästä lähtien siis alusta asti itsetehdyllä julkaisujärjestelmällä, joka ei rajoita muotoa millään tavalla esimerkiksi ulkoasun (arkistojen ja etusivun merkintöjen) tai URL-osoitteiden osalta. Uusi järjestelmä mahdollistaa paitsi paluun wanhan arjen kaltaisiin yksittäisiin merkintöihin viittaamiseen, myös paljon, paljon muuta – automaattisesti. Omasta näkökulmastani muutos madaltaa toivottavasti kynnystä juttujen julkaisemiseen ja toisaalta lukijan näkökulmasta tiedossa on paljon nykyaikaisia mm. blogimaailmasta tuttuja ominaisuuksia kuten kategorisointi, RSS-syötteet ja pingbackit (joista en välttämättä ota mitään käyttöön, mutta kuitenkin).
Tällainen muutos ei ole ihan pieni juttu. Tämä on itseasiassa yksi suurimmista koko Unessa.netin yli viisivuotisen historian aikana tehdyistä projekteista. Näin aluksi näkyvät muutokset ovat hyvin pieniä: (uudet) sivut tarjoillaan nyt aidossa XML-muodossa perinteisen HTML:n sijaan, Internet Explorerin käyttäjille vittuillaan (viimein, ja ansaitusti) ja tavallisistakin merkinnöistä on taas tarjolla ns. permalinkit. Vanhat sivut näkyvät uuden järjestelmän kautta täysin läpinäkyvästi: wanhat merkinnät eivät ole muuttaneet mihinkään, ne näkyvät yhtä hyvin tai huonosti kuin ennenkin. Uusi järjestelmä ei myöskään ole miltään osin valmis. Se ei ole edes kunnolla aluillaan vielä. Mutta se toimii nyt riittävän hyvin, jotta pääsemme kokeilemaan miltä nykyaikainen web-julkaisu näyttää vuonna 2005. Tervetuloa kyytiin.